Sayfalar

Çarşamba, Şubat 24, 2010

Bir Ömür Harab Oldu...


Dertliyim ruhuma hicranımı sardım da yine
İnlerim, şimdi uzaklarda solan gün gibiyim
Gecenin rengini kattım içimin matemine
Sönen ümit ile günden güne ölgün gibiyim
...
Üstteki resim Sedef Taylan Ceylan isimli bir öğretmenimizin eseri. 
Sözler ise Güftesi Vecdi Bingöle bestesi Sadettin Kaynağ'a ait olan Meşhur  "Üzgünüm Leyla"  dan.
Sönen ümit ile günden güne ölgün olan ise benim...

Pazar, Şubat 21, 2010

Yazılım Atölyesi 2 ( Handwritten Digit Recognation )

Ankara Yazılımcıları'nın düzenlediği Yazılım Atölyesinin ikincisini dün TOBB ETÜ de yaptık. Konusu Yapay Sinir Ağlarıydı. YSA teorik kısmı üzerine olan sunumu Ahmet yaptı uygulama kısmı ise bize düşmüştü.


YSA uygulaması için konu olarak Elyazısı Rakam Tanıma yı seçtik. Veriler hazır aldık  "Semeion Handwritten Digit Data Set" 'i kullandık. Bir de program yazdık


Program C++ ile yazıldı Fakat FANN kütüphanesini ve eğitilmiş YSA yı kullanarak başka bir dildede yazabilirsiniz. Kendi eğittiğiniz YSAyı, yada Veri dosyasını deneme imkanına sahipsiniz.

File->Load ANN
File->Load Test File

 Clear ile Matrisi temizleyip kendi çizeceğiniz karekteride okutabilirsiniz

Sunumu dosyasını ve kodu indirmek için : Download

Pazar, Şubat 07, 2010

Bulanık mantıkla Inverted Pendulum kontrolü

 

Inverted Pendulum -Ters Sarkaç- dedikleri sistemin   Uzun yıllar kontrol teorileri için ilginç bir araştırma konusu olmuşmuş. Ben söyleyenlerin yalancısıyım. Lafı uzatmayalım M.Ali Akcayol'un "Klasik Bulanık Mantık Denetleyici Problemi  Inverted Pendulum" dökümanındaki açıklamalar esas alınarak hazırlanmış bir program yazdık. 


 

Programlama dili C#.  Bulanık mantık işleri için yazılmış, açık kaynak kodlu LGPL lisansına sahip güzel bir kütüphane olan DotFuzzy kullandık. Ekranda gördüğününüz grafik için de ZedGraph bileşeni kullanıldı. Bu bileşende LGPL lisansına sahip açık kaynak kodlu bir proje. 

Program  "Inverted_Pendulum1.xml" ve "Inverted_Pendulum2.xml"  dosyalarındaki Bulanık mantık sisteminin kayıtlarını kullanarak sistemi çalışmasını gösteriyor. Modeli değiştirmek içim Load Model ile ilgili dosyayı seçip yüklemeniz yeterli. 
Ben de değişik bir model hazırlayım diyorsanız; Programın  "InitFuzzySystem()" kısmında Model tanımlamalarının Nasıl yapılacağınıda görebilirsiniz.  Detaylar için Yukarda linkini verdiğimiz dökümana mürcaat edin.
İndirmek için  (Download) : IPendulum
Her zaman dediğimiz gibi Analaşılmayan bir yerler varsa biz buralardayız danışabilirsiniz