Dün epey bir aradan sonra Yazılım Atölyesine gittik, Ahmet kardeşle son yazısı üzerinede konuşma şansı buldum, o yazıdan bir alıntıyla başlayalım konumuza...
Faydasız Görüntü İşleme / Faydalı Piyasaya İş Yapma
Bugün mezunlarımızdan bir abimiz, -kendisi bölümden mezun olduğunda ben ortaokula gidiyordum-, yıllardır bölümde görüntü işleme dersinin olduğunu ve görüntü işleyip işleyip de ne işe yarayacağını esprili bir şekilde dile getirdi. Amfide bulunan öğrenci arkadaşlar da bu dersten canları yanmış olacak ki galeyana gelip bir anda amfiyi alkışa boğdular.Evet Şirket sahibi Mühendisin Formülü basit ; Bir kaç öğrenci bulup onlara piyasa için web işi yaptırırsanızın çoğu kendi cebinize olmak üzere para girer ( Fayda ) , O öğrenciler Görüntü İşleme dersini geçmek için ödev yaparsa bir fayda yok.
Konuyu tam olarak bilmiyorum ama anladığım kadarıyla kendisi bölümden birkaç arkadaşı part-time veya başka bir şekilde şirketinde çalıştırıyor ve öğrencilerin derslerinin yoğunluğundan dolayı iş yapamadıklarından dem vurdu. Salon da aynı şekilde alkışlarla ödevlerin fazlalığını tasdik etti.
Daha sonra da ödevlerin piyasaya yönelik olması gerektiğine dair bir söz söylendi ki, piyasada yapılan işlerin tamamı maddi gelir elde etmeye yönelik olduğundan dolayı şu anda bölümde verilen ödevlerden kat kat daha kolay olup eğitim açısından getirileri de bir o kadar az olmaktadır.
Bize İlkokula hocamız şunu öğretmişti
2 Elma 3 Armut 5 etmez! Çünkü Elmalarla Armutlar Toplanmaz, Çıkarılmaz Çarpılmaz Bölünmez....Ama görüyorum ki bazıları bu konu anlatılırken piyasaya iş yaptıklarından ( O yaşlarda muhtemelen misket oynayıp arkadaşlarını üterek fayda üretip ) dersi dinleyememişler.
Bir tarafta daha önce bildiklerinizle bir uygulama yapıyorsunuz, Bir ürün ortaya çıkarıyorsunuz, O ürünün kıymeti nispetinde bir para geliyor. Diğer Tarafta Başka bir konuda eğitim alıyorsunuz o eğitimi pekiştirmek adına ödevler yapıyorsunuz. Bir yanda ürün/uygulama diğer yanda Eğitim/İlim Öğrenme karşılaştırılamaz ( baknız ilkokul dersleri Elma-Armut bahsi )
Sadece maddi çıkarların fayda olduğu varsayımıyla (ki bence öyle değil ) bile olsa Şu an hali hazırdaki piyasa işi ile Görüntü işlemeyi karşılaştırmak için öncelikle Görüntü işlemenin bir uygulamasının yapılıp, Sonuçda elde edilen gelirlerin karşılaştırılması gerekir. Olaya bu şekilde bakıldığında muhtemelen Firma sahibi Mühendis arkadaşda İyi bir Görüntü işleme Projesinin hali hazırda piyasada gırla giden işlerden (veri tabanı - web ) daha çok kazandıracağını görecektir.
Şöyle bir itiraz gelebilir, diğer işlerden çok var, yapmasıda kolay. Görüntü işleme konusunda iyi eleman bulmakda, geliştirmek de zor, Ülkemizde oluşmuş bir piyasasıda yok. Geçinebilmek adına mecbur piyasadaki hali hazırdaki nispeten kolay işlere yöneliyoruz.
Elbette geçinmek adına gerekeni yapmak gerekir. Fakat Nispeten kolay işleri yapmaya girşiecek insan sayısı devamlı artacaktır. Başta kazancınız olsada yıllar geçtikçe rakipleriniz çoğalacak kar marjlarınız düşecektir. Bu yüzden ilk etapda zorda olsa yeni alanlara bakmanız lazım.
Örneğimiz Görüntü işleme üzerinden oldu ama aslında bütün Teknolojinin uç noktalarındaki konular elbette zordur. Siz üzerinde çalışma yapacaksınız (öğrenci ) yada yaptıracaksınız (firma sahibi) ki önünüzde yeni Alanlar açılacak.
Piyasanın olmaması konusu ise artık İnternetin olduğu bir çağdayız. Mesela Hangi firmamız Dünya çapında bir Yüz Tanıma sistemi geliştirdikde satamıyoruz diyebilir. Ürününüz iyi olduktan sonra bir web sitesiyle bütün dünya piyasası size açılır...
...
( İnşallah devam Edecek )