Bazen söylemek istediklerimi çok karmaşık söyleyebiliyorum. Bir önceki yazımızda anlatmak istediğimiz özetle şudur. Tek başına Keras kullanmak artık mümkün değil. Tesorflow'a geçmek zorundayız. Ama bunu yaparken Kerasdanda vazgeçmiş olmuyoruz çünkü Tensordlow 2.x den sonra Kerası merkeze almış bir yapısı var.
Bu konuda Türkçe basılı kaynak isytenlere önerebileceğimiz yegane kaynak kitap "Python ile Derin Öğrenme" kitabıdır. Bu kitap bir tercüme çalışması. Orijinal Halini "Francois Chollet" yazmış.
Orjinal Kitap Linki : Deep Learning with Python
Tercümesini Bilgin Aksoy kardeş yaptı. Karınca kararınca bizde düzenlemesine yardımcı olduk. Buzdağı yayınevi de basımını yaptı.
Türkçe Kitap Linki : Python ile Derin Öğrenme
Kitap tanıtımından alıntı yapalım
Bu kitap, derin öğrenmeyi sıfırdan öğrenecek ya da bilgilerini artıracak herkes için yazılmıştır. Makine öğrenmesi mühendisi, yazılım geliştirici veya üniversite öğrencisi de olsanız bu kitapta değerli sayfalar bulacaksınız.Bu kitap, uygulamalarla ve kod yazarak derin öğrenmeyi öğretmeye çalışmaktadır. Matematiksel notasyon yerine sayısal kavramları kod örnekleriyle açıklayarak makine öğrenmesi, derin öğrenmenin temel fikirleri hakkında uygulamalı bilinç oluşturmaya çalışmaktadır. Ayrıntılı olarak açıklamaların eklendiği 30’dan fazla kod örneğinden, pratik tavsiyelerden ve derin öğrenmeyi somut problemlerin çözümünde kullanmayabaşlamak için gerekli her şeyin detaylı açıklamalarından öğreneceksiniz. Kod örnekleri Python derin öğrenme kütüphanesi Keras’ı arka planda TensorFlow’la kullanmaktadır. Keras en popüler ve hızlı gelişen derin öğrenme kütüphanelerinden biridir ve genelde yeni başlayanlara yaygın olarak tavsiyeedilmektedir. Bu kitabı okuduktan sonra derin öğrenmenin ne olduğu ne zaman uygulanabilir olduğu ve kısıtları hakkında sağlam bir temele sahip olacaksınız. Makineöğrenmesi problemlerine yaklaşmada standart bir yol haritasını ve sıkça karşılaşılan sorunlara nasıl çözüm getireceğinizi öğreneceksiniz. Görüntü sınıflandırma, zaman serisi tahmini, duygu analizi, resim ve metin üretme gibi bilgisayarlı görüden doğal dil işlemeye kadar birçok gerçek hayat probleminde Keras’ı kullanabileceksiniz.Kitabın içeriğiyle ilgili daha detaylı bilgi için bakınız
Aslında kitap çıkalı epey zaman oldu. Şimdi niçin duyuru yapıyoruz konusuna geçersek. Bu kitaptaki örnek kodların Tensorflow .2x için adaptasyonunu yapalım diye bir çalışma içine girdik.
https://github.com/birolkuyumcu/deep-learning-with-python-notebooks-tf2.x
Tensorflow adaptasyonu deyince gözünüz korkmasın. Kodun çoğunda değişiklik olmuyor. Kitap yazılalı epey zaman geçmiş bu yüzden Tensorflow adaptasyou olmasada versiyon uyumsuzluğundan düzeltilmesi gereken yerler olabiliyor. Peyder pey kodları düzenleyip paylaşacağız orjinal kodlara bakmak isterseniz burada
Her türlü görüş ve önerilerinizi bekleriz.