Sayfalar

Çarşamba, Eylül 06, 2006

Vel Asr

Asra and olsun;
Gerçekten insan, ziyandadır.


Ancak iman edip
salih amellerde bulunanlar,
birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve
birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka.

BK - Asırdan başlıyalım dediniz başladık hocam çok kısa olmadımı ?
MCH - Onca kısalığına rağmen gereken herşeyi anlatıyor.
- Nasıl yani ?
- Bu sure hakkında İmam Şafi (r.a.) şöyle buyurdu.
"İnsanlar sadece bu sure inmiş olsaydı bu süre insanlara yeterdi. Zira bu sürede bir şahsın kemal derecesine ulaşabilmesi için gerekli olan mertebeler mevcuttur. Bunlar hakkı bilmek, hakla amel etmek ve o hakkı ehil olanlara öğretip yaymak ve bunu öğretmek üzerine sabırla devam etmektir"
- ...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Asr aslında arapçada sıkıp suyunu çıkarmak anlamınada geliyo(Meyve sıkmak gibi) Tabi bi kaç farklı anlamı daha var ben daha tam ne demek istediğini anlamış değilim açıkçası.

Adsız dedi ki...

efendimiz döneminde üzüntülü bir kimse gören sahabiler, okişinin yanına varıp yavaşça ona asr suresini okuyup sabrı ve hakkı tavsiye ederlermiş. Yani bizler gibi "ne derdin var, bu yapılır mı sana" diye ne gaz verirlermiş ne de gıybete yol açacak muhabbete girerlermiş. Ne mutlu bu devirde bulunupta saadet asrı yaşantısını örnek alanlara.....S.Döğer

Unknown dedi ki...

"Asr" kelimesi arapça da çok çabuk geçen zaman dilimidir telefisi olmayan ki; araplar ekinlerin hasad vaktine 2-3 gunluk sure içinde toplamaları gerekir ki toplanmazsa ekinler yanar ziyan olur bu vakte asr vakti derler. Allah C.C. de bize bu ayette bu kadar kısa bir zaman dilimi üzerine yemin eder ki hayatımız da bu kadar kısa bir zaman suresi içindedir ve her geçen saniyenin telafisi yoktur.

Unknown dedi ki...

birde bu surede geçen "sabır" kelimesi "tahammül" kelimesiyle karıştırılıyor. Tahammül: Başa gelen herşey karşısında susmaktır ama Sabır:başa gelen şeyler karşısında elimizden gelen her türlü çabayı gösterip artık başka birşey kalmayınca Allah C.C. tevekkül etmektir. Yani Allah C.C. bize ayette bize "birbirlerine sabrı tavsiye edenler" derken aslında yapılması gerekenleri söyleyenleri kastetmektedir.

birol kuyumcu dedi ki...

değerli yorumlarınız için teşekkürler
rivayetler muhtelif biz de tefsir yapmıyoruz. isteyen oralara mürcaat edebilir.

Adsız dedi ki...

çok etkileyici kısa ama anlamı anlatımı eşşiz ben yeni ezberledim dilimden ölene kadar düşürmem inşallah,allahıma şükürler çok şükürler olsun.