.... Borçları yüzünden cinnet geçiren baba .....sonrasını aktarmaya içim el vermiyor.
Bütün bunları niçin anlattım. Ülkeler de bir Aile gibidir gelirleri ve giderleri vardır. Ülke içindeki alışveriş aile için yardımlaşma nevindendir. Ülkenin asıl gelir gideri İthalat - Ülkeden çıkan para - ihracat - Ülkeye giren paradır - ve malesef Ülkemizde giderleri gelirlerinden çok olan bir ailedir. Sonucu tahmin etmeniz güçdeğildir sanırım ...
Peki bu durum da bizim elimizden ne gelir.
Öncelikle aldığımız her ithal mal gider hanemizi büyütüyor. Gerçekten ihtiyacımız olmadığı halde aldığımız yeni model bilimum elektronik alet edavatları düşünün. Bunları bir nebze azaltmamız bile faydalı olcaktır. Ailenin şımarık ve müsrif çocuğu olmayalım.
Şimdi gelelim asıl konumuza Programcılar ülke gelirini nasıl artırabilir. Bir örnek verelim.
Bilemiyorum aslinda bu durumu nasil ifade edeyim....http://www.fazlamesai.net/?a=article&cmode=nested&sid=3626
7 aydir Hindistanda Tata Consultancy Services de staj yapmaktayim.
Firma hindistan devi TATA firmasinin yazilim kisimi, 52.000 calisani ile dunyanin 33 ulkesine hizmet veriyor ve milyar dolarlik bir yazilim firmasi, almis oldugu projeler milyon dolarlar ile ifade ediliyor.1965 den beri IT sektorunde danismanlik hizmeti veriyorlar. Musterileri dunya devleri. 7 ay boyunca 3 ayri proje de neredeyse es zamanli olarak bulundum ve ben size bir projenin burda nasil gelistirildigini anlatayim.
Proje adi XXX, musteri Dunyanin bir cok yerinde calisan buyuk bir banka ve yapilacak olan is, bir departmanlarinin eski otomasyonunu ve databaselerini ihtiyaclarina gore degistirmek.proje takimi 12 kisi, 1 kisi pl, 3 module leader ve geriye kalanlar veritabaninda ve programin kullanici arayuzunde calisan gelistiriciler.
1 kisi gurubu temsilen onsite (Amerika) tarafa gider ve birkac ay boyunca musteri isteklerini anlamaya calisir.
Geri geldiginde hazirlamis oldugu analiz dokumanlarini takimi ile paylasir. Musteri taleblerini bildirir. Musteri ihtiyaclari analizi dokumani hazirlanir.Bu dokumandan yola cikarak yazilim ihtiyaclari dokumani ve bundan yola cikarak da Ust duzey ve alt duzey dizayn dokumanlari
hazirlanir.
Dizayn dokumani proje ile alakasi olsun olmasin herkesin bakinca anlayabilecegi sekilde, classlarin , programi kullanan kullanici ve program nesnelerinin birbiri ile olan iliskilerini gosteren ayrintili diagramlar icerir. ayni zamanda bu dokuman programin akisi ve algoritmayi goruntuler.Alt duzey dizayn dokumani kodun bir kisminida icerir.
Kisacasi bu uc dokumani okudugunuzda program hakkinda ince detaylara kadar her seyi gorursunuz ve alt duzel dizayn dokumani yardimiyla da kodunuzu yazarsiniz.
Bu dokumanlar firmada bu dokumani hazirlayabilecek tecrubeli kisilerce hazirlanir ve gelistirici takima verilir.
Kod yazilir, testten sorumlu kisiler testleri uygularlar ve bulunan buglar rapor edilip kod tekrardan duzenlenir. Tekrar testler ve musteriye gonderilir.Musteri testlerini uygular ve gerek gorulurse duzeltmeler yapilir.
Yukarida bahsetmedigim, yillar boyunca firma tarafinda gelistirilip kullanilan yontemleride var. Kalite testleri vs.
Buraya kadar bakilinca her sey harika.
Gelelim firma calisanlarina.
Hindistan deyince aklimiza yazilim ile ilgili ne geliyor, gozu kapali Java kodu yazan adamlar mi? Zor bulursunuz. :) Bu takima katildigimda takimda Delphi ile ilgili en tecrubeli 2. kisi bendim.bir egitimenin gelip ozel ders vermesini beklerken ben onlara 2 ay boyunca Delphi ye giris ve database programlama dersi verdim, bu yazdiklarima bakip benim Delphi de uzman oldugumu zannetmeyin, lise son sinif ve universite donemim boyunca 3 senelik bir tecrubem var.
Iclerinde iyi olanlarida var tabii ki ama inanin bir cogu universitede temel egitimlerini almis sadece bir konuda kendini yetistirmis, farkli bir teknoloji isin icine girince yardim bekleyen, belki kaba olucak ama universitilerde sadece sinavlari gecmek icin calisan sonunda da aldiklari limitli bilgi ile mezun olmus arkadaslarim gibi.
Benim isyanim da burda basliyor, hal bu iken nasil oluyorda bu firma milyon dolarlik bu isi alabiliyor
!!! Neden bizde de dunya devleri ile calisan firmalar yok!!! Ülke nufusunun yarisi genc diyoruz. Neden degerlendiremiyoruz.
Ben bu firmada calistigim sure boyunca benim cebime girecek uc bes kurusun yaninda bu firma yine dunya devi olma yolunda ilerleyisini surdurucek, hindistan kazanicak.
Bu gun Internette Turkiye'deki yazilim firmalarini aradim, ve iclerinden sadece bir kaci yurt disi ile calisiyor. Firma calisan sayisida 100 gecmiyor. Verdikleri hizmet yeni yazilim gelistirmek.
Dunaya genelindeki yazilim projelerinin %80 onarim iken neden biz de onarim projelerinde yer almiyoruz.
12 kisilik takım milyon dolarlık proje alıyor, bizde bunu yapacak 12 kişi mi yok!!!
...
"Ya bizler kendi çapımızda ufak tefek insanlarız, nasıl yapabiliriz ?" demeyin sizin de bu işlere başlayabileceğiniz yerler var. mesela
GetAFreelancer
Rent a Coder
nasıl olacak bu işler diyorsanız konuyla ilgili yazılarda hazırlanmış bakınız 1 2 3 4
3-5 arkadaş - en az birisinin İyi derece ingilizcesi olması şart - başlayın. Hiç bir şey olmasa tecrübeniz artar. Evin müsrif çocuğu değil, ek gelir getiren hayrılı evladı olun. Boş durmayın boş duranı Allah sevmez.
2 yorum:
iyi günler bu blogunuza ilk ziyaretim ve bence blogunuz çok güzel "Yazılım İhracatı" hakkındaki yazınız çok etkileyici etkilenmemek elde değil ben itü bil müh 1. dönem öğrencisiyim hedeflerim büyük sadece kendimi değil ülkemi de düşünüyorum ve ben de gelecekte böyle bir şirket kurmak istiyorum planlarımı ve çalışmalarımı buna göre yapıyorum
acaba bana bu konuda yol gösterebilir misiniz hangi programlama dillerinde uzmanlaşmalıyım ve şimdiden neler yapmalıyım sadece ders çalışıp okulun bana öğrettikleriyle mi yetinmeliyim bu sorularıma cevap yazarsanız çok minnettar kalacağım vereceğiniz cevaplardan dolayı şimdiden teşekkür ederim
Ben bir amatörüm sen ise profesyönel olmak üzere okuyan birisin
İçindeki amatör ruhu öldürme yeter
Yorum Gönder