Sayfalar

Çarşamba, Eylül 17, 2008

Yapay Zeka Temellerin duruşması 5

Turing Testini geçemezsin demedim Adam Olamazsın dedim

Adamın birinin çok haylaz bir oğlu varmış adamcağız sürekli senden adam olmaz der dururmuş. Haylaz çocuk evden kaçmış ve yıllar sonra bir şekilde o yöreye vali olmuş. Makamına oturunca babasının adını verip alın getirin diye emir vermiş. adamı yaka paça tutup getirmişler. vali "baba bana adam olmaz diyordun bak ben vali oldum" demiş ihtiyar adam acı acı gülümsemiş şöyle demiş "be oğul ben sana vali olamazsın demedim adam olamazsın dedim"

Bu Kıssa herhalde fikrimiz anlatmamıza yeterli gelir. İnasanoğlunun zekasına ulaşacak bir sistemin inşası hesap üzere kurulamaz. Bu konuda çok itiraz var. Bizim de bahsettiğimiz Çin odası deneyi mesela. bilgisayarların Algoritmik olarak çalışması oysa algorithmik çözümü olmayan problemlerin varlığı insanın bunları çözebliyor olması. Sonra meşhur durma problemi. Gödelin Eksiklik teoremi gibi. Bunca itiraza rağman YZ ciler bunların teknik problemler olduğu bir şekilde ! aşılacağı konusunda sonderece iyimserler. Hatta iddiaya girenler bile var. Amma bütün bunların ötesinde bizce insanı insan yapan tek başına zeka da değildir.

Evet medarı iftiharımız Bütün dünyanın takdir ettiği bir Zekadan Oktay Sinanoğlundan bir alıntıyla devam edelim
Batı zannetmiştir ki, akıl her şeyden üstündür. Oysa bu düşünce eksiktir. Neden çünkü Akıl bir uzuvdur. Nasıl insanın bacağı yürümeye yararsa, akıl , beyin de biyolojik bilgisayar gibi bir şeyleri hesap etmeye yarar. Mesela Kastamonu'ya gitmeye karar verseniz, oraya giderken en kestirme kaç kilometre, nekadar engebelidir, haritalara bakarak öğrenilebili, bunu bilgisayarda yapar gibi saptayabilirsiniz. Bu işin bilgisayarıdır. Ama bilgisayar Kastamonu'ya gitmek için karar verdirmez. Nereye gitmek istediğini sana söyleyen içindeki sestir. Yani, gönüldür. İşin manevi tarafı birtakım önemli kararları aldırır. Ondan sonra işin ayrıntısını, nasılını akıl bulur.
...
Aklın gönlün emrinde olması lazım. Yoksa akıl muzırlıkla uğraşır. Nitekim her yerde görüyoruz. Gönül terbiyesinden, hatta gönül kavramından bile mahrum olan batı'da ki bilim adamlarından bazıları ne yapmışlardır ? Bilimle atom bombası yapmışlardır, çeşitli bombalar yapmışlardır. Zehirli gazlar, biyolojik silahlar yapmışlardır. Bunlarla milyonlarca insanın perişan edilmesine yol açmışlardır.
Gönül terbiyesi olan insanlar bbunu yapmaz. Bilimi insanlığın hayrına kullanır. Onun için gönül olmadan bilim ve akıldan zarar gelebilir.
Bilim bir çeşit alet gibidir, iyiyede kötüyede kullanılabilir. Bir bıçakla ekmek dilimleyip meyve soyabileceğiniz gibi insan da öldürebilirsiniz. Allah insanoğlunu halifeyi ruy-i zemin olarak yaratmıştır. İstidatlarına da hemen hemen had konulmadığı düşünülürse. İnsanoğlu Yapay Zeka konusunda bazı aşamalar kaydedebilmesi pekala mümkün. İşte bu aşamalara katkıda bulunurken dikkat edelim Bindiğimiz dalı kesiyor olmayalım. Bütün insanlığa zarar verecek bir çalışma içinde bulunmayalım. İlmimiz insanlığa faydalı olsun, Zarar vermesin hatta faydasızda olmasın.
Allahım! Faydasız ilimden,
ürpermeyen gönülden,
doymak bilmeyen nefisten ve
kabul olunmayan duadan sana sığınırım.

Not : Fazlasıyla acele bir bitiş oldu ama kusura bakmayın, söylenecek söz çok da bizde istidat yok

Hiç yorum yok: