Sayfalar

Cumartesi, Temmuz 25, 2009

FannTool 1.0 Beta

FannTool'un yeni versiyonu üzerine çalıştığımı yazmıştım. Yapmak istediklerimi aşğaı yukarı tamamladım ve beta olarak yayınlıyorum. Eğer deneme yapıp fikir beyan ederseniz çok seviniriz.

FannTool 1.0 Beta


Yeni versiyonun özelliklerinden bahsetmek gerekirse

1) Veri İşleme Kısmı : DataProcessing öyle tablolama programı vari bir şey değil, ama tablolama programlarından kopyele yapıştırla oluşturcağınız Ham veri dosyalarını kolaylıkla FANN'ın kullandığı veri dosyası formatında kaydetmenize yarıyor. Pek tabiki verileri sırasını karıştırmak ( shuffle ) Eğitim ve Test verileri olarak ayırmak, ve Değerlerinin normalizasyonunu yapmak (scale ) da yaptığı işler arasında. Scale işlemi ile ilgili bir text dosyası da yazılıyor. İki çeşit Ham veri dosyası var


ilki Matris tipi her veri bir satırda. Örnek dosya "ParkinsonRaw.txt". Kullanıcı olarak son kaç sütunun çıkışı değerlerini oluşturduğunu belirlemeniz yeterli.

İkinci tür veri dosyası Zaman seri türünde her satır bir veri orada kaç verinin giriş olduğunu belirliyorsunuz. Örnek dosya : SunSpotsRaw-1980-2006.txt


t1
t2
t3
...
tn

gibi bir veriyi
t1 t2 t3 t4 t5 t6
t7
t2 t3 t4 t5 t6 t7
t8
...
gibir bir hale geliyor



2) Overtraining Caution System :


Daha önce YSA ile Kan Bağışı tahmini yazısında bir parça bahsettiğimiz Overtraining denen benim YSA nın ezberlemesi dediğim kavram var. Basitçe bahsetmek gerekirse YSA nın Eğitim verilerinde çok düşük hata ( MSE ) değerlerine ulaşıldığı halde Test verilerinde kabul edilemeyecek hata değerlerinde kalmasıdır. Normalde bu işlem için önce eğitimin yapılıp sonra test verileriyle denenmesini gerektirir. Artık Test verinizi yükleyip Fine Tuning kısmındaki "Overtrainin Caution Sysytem" kısmını açarsanız. Eğitim sırasında Test verisinin hata değerlerini görebilme imkanına sahip olabilirsiniz Grafik de Eğitim ve test Hatasını ortalamasını çizilir.

3) YSA Kayıt : Eğitimi sonrasında ki YSA kayıt kısmında artık, eğitim esnasındaki ulaşılan en iyi değerleri de kaydedebilirsiniz. kısaca açıklamak gerekirse.



Latest : Eğitimin en son ulaştığı YSA
Minumum Training : Eğitim esnasında Eğitim verisiyle ulaşılan minimum MSE
Minumum Testing : Eğitim esnasında Test versiyle ulaşılan minimum MSE
Minumum OCS : Eğitim esnasında Eğitim MSE ve Test MSE sinin ortalamasının minimumu


4) Neural Network Information : Daha önceden kaydettiğimiz YSAların bilgilerini görmemize yarayan bir kısım

2 yorum:

Akua dedi ki...

hello from spain..

first of all thanks for your work.. about fanntool... but... it was really dificult to understand something (I only speak spanish, catalan, english, and french (these two last in a really basic level ;))

did you consider to create the english version of this page ? ;)

thanks a lot again, best regards!

Dani.

birol kuyumcu dedi ki...

Hello

i want to make english tutorial after releasing this version. please wait. İf there is a question you can ask by e-mail or Fann forum