Sayfalar

Çarşamba, Temmuz 14, 2010

Yarım Kalmış Projeler 1


SetEnaniyetKafDağı(); 

Yarım kalmış projeler külliyatımıza, ha bire ekleme yapmaktan sıkıldığımızdan.  Ya bu işler niye böyle yarım yamalak kalıyor ? diyerek bir iki adım geri çekilip mevzuya bakmaya çalışıyoruz

Projeler zannımca 3 aşama  veya  kısımdan oluşuyor

  • Fikir
  • Uygulama
  • Pazarlama / Tanıtım / Yaygınlaştırma
 İlk aşamamız Fikir. Temel bir aşamadır ve diğer aşamalarında etkiler. İyi bir fikir vasat uygulama ve vasat  pazarlamayla başarılı olabilirken. Kötü bir fikrin  iyi uygulama ve iyi pazarlamayla da olsa başarılı olma ihtimali düşüktür. 

İyide zaten kim kötü bir fikirle yoluna devam eder ki ?
hiç kimse. Her kötü fikirde aslında iyi olduğu zannıyla yürütülür. 
 
Peki fikrimizin gerçekten iyi mi kötü mü olduğunu nasıl bilebiliriz ?
Aslıda bu sorunun cevabı her halde bilemeyiz. 

Fakat şöyle bir şey yapılabilir gibi geliyor bana.  bu konuda fikrin sahibi olarak kendimize güvenemeyiz. malum “Kargaya yavrusu şahin görünürmüş “ Yapılacak olan ; işin ehli, güvenilir ve dost  ( acı söyleyeninden ) birisine, o bizim yerlere göklere sığdıramadığımız, muhteşem ötesi fikrimizi anlatmaktır. Zaten anlatmaya başlayınca aslında o kadarda muhteşem olmadığının farkına varırız. Sonra Dostta acı konuşmasını yapınca, ayaklarımız daha bir yere basarak fikrimizi değerlendirebiliriz. Bütün bunlardan sonra hala fikirimizin iyi olduğunu düşünüyorsak çare yok devam edeceğiz. fani adamın güzel sözündeki gibi “Hak bellediğin yolda yalnız gideceksin!”

Fikirimiz iyiyse  fakat orijinal değilse ne olur ?
Bu durumda Projenin başarısı sonraki aşamaların başarısına bağlıdır. Rakiplerinden daha iyi uygulama ve pazarlama gerektirir.

Bir sonraki safhaya geçmeden not edelim Fikir ile Hayal’i ayıran şey ikinci ve üçüncü aşamalardaki yeteneğimiz yada bilgimizdir. Fikrin nasıl uygulanacağını  bilmiyorsak, yaptığımız şey aslında sadece hayal kurmakdır. Hayal ilede en fazla ulaşacağınız paye olada başka birisi benzeri bir fikri hayata geçirirse "Ya ben bunu düşünmüştüm " diyerek kendinize bir  övünme vesilesi çıkarmanızdır...


ReleaseEnaniyet();

2 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı yazmışsın. yolculuğunu dikkatle izliyorum. bir projenin gerektirdiği kaynak, zaman ve azmi ön göremesseniz, bu daha baştan yarım kalmış bir proje oluyor. ancak herhangi bir proje biraz momentum aldıktan sonra, bildiğinizi ve en iyisini yaparsanız, projeniz bitmiş bir proje oluyor.

Esat ARSLAN dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş. Özellikle fikir ile hayal arasındaki farkı gayet net açıklamışsınız.

Millet olarak da bu hataya çok düşüyoruz. Çok daha önceleri bizim aklımıza gelenleri el olu etiketleyip basınca farkına varıyoruz olayın.