Sayfalar

Salı, Şubat 28, 2012

Ordan Burdan Haberler

Okur- Yazamaz'lığım depreştiğinden pek çok konuda uzun uzadıya yazmak istesemde bir türlü yazamıyorum. Bir süre sonrada yazmanın da anlamı kalmıyor, unululup gidiyor aklımdakiler...
Kısa kısa da olsa bir şeyler yazayım haberdar edeyim diyorum.

1) FANN 2.2 yayınlandı. Uzun süredir FANN da bir kıpırdanma olmuyordu. Önce Web sayfasında bir yenilenme oldu. Şimdide Yeni versiyon sürümü yapıldı. İnşallah arkası devam eder.  Kayda değer yenilik olarak yeni bir Eğitim Metodunun eklenmesini  görüyoruz. Ekelen Metod SARPROP yani Yapay Isıl İşlem  ( Benzetilmiş Tavlamada deniyor )  Simulated Annealing destekli RPROP.
Bu durumda bizede iş çıktı FannTool'un Yeni versiyonu üzerinde çalışmaya başladım. Eğer yeni versiyon hakkında fikir ve önerileriniz varsa duymak isteriz.

2.  DATA MINING CUP : Veri Madenciliği Kupası'nın 2012 yılı yarışma kayıtları 1 Martta başlıyor. Konuyla ilgili Linke ve Burdan ulaşabilirsiniz.  İlgileniyorsanız bir bakın, İlgilenmiyorsanız ne diye ilgilenmiyorsunuz yapacak daha iyi bir işiniz mi var ?

3.  OpenCv 2.3.1  Yayınlandı : Yenilikler neymiş derseniz buraya bakın. Güncel dökümantasyonunda yeni Tutoriallar var onlarıda kontrol edin derim.

4 MoSync : Yeni versiyonu yayınlandı. MoSync Eclipse-tabanlı bir IDE  üzerinden C/C++ ile  Android, iOS vb mobil sistemler üzerinde Program geliştermenizi sağlayan Bir SDK. Yeniliklere Burdan Bakabilirsiniz.

Pazar, Şubat 26, 2012

Kameralı Ölçüm Sistemi 2


Kameralı Ölçüm Sistemi from bluekid on Vimeo.


Vakti zamanında yaptığımız bir Çalışmaya ek yaptık

Bu haliyle program Kamera üzerinden,  sabit uzaklıktaki  2 boyutlu
  • Uzunluk 
  • Dikdörten Alanı
  • Daire Alanı
  • Açı
 Ölçümü yapabilmektedir.

Kalibrasyon : iki nokta seçilip gerçek uzunluğu verilir.  bu şekilde piksel cinsinden uzaklıklar gerçek değere çevrilir.
Uzunluk için Koodinatları bilinen iki noktadan ve Pisagor teroemiyle hesaplanır. Sonuç Piksel cinsinden gerçek değere çevirmek için Kalibrasyon faktörüyle çarpılır
Dikdörten ve Daire alanı içinde şekillerin ebatları hesaplanır, kalibrasyon faktörüyle çarpılıp İlgili alan formülleri kullanılır.
Açı hesabı için : Seçilen Üç noktadan  hesaplanan uzunluklar Cosininus Teoremindeki yerine konulup açı çekilir

Pazartesi, Şubat 06, 2012

Bilenler Bilmeyenlere Anlatsın

Nasrettin hoca cuma namazı için hutbeye çıkınca cemaate seslenmiş
- Ey cemaat ne anlatacağımı biliyormusunuz ?
cemaat biraz afallamanın sonrasında hep bir ağızdan "bilmiyoruz" diye cevaplamışlar
Hoca ; "Bilmiyorsanız size ben ne anlatabilirimki " deyip hutbeden inmiş
Ertesi hafta hoca yine hutbeye çıkıp aynı soruyu cemaate sorunca.
geçen haftanın ardından hazırlıklı olan cemaat "biliyoruz" diye cevaplandırmşlar.
Hoca ; "Biliyorsanız size ben ne anlatabilirmki " deyip hutbeden inmiş.
Bir sonraki hafta Cemaat aralarında anlaşıp gelmişler. Hoca hutbeye çıkıp aynı soruyu sorunca.
cemaatin yarısı biliyoruz, diğer yarısı bilmiyoruz diye cevaplamış.
hoca gülümseyerek
"Bilenler Bilmeyenlere Anlatsın"
deyip inmiş hutbeden...

Burada hutbeye çıkıp vaaz verircesine yazılar yazmadık. Ama hocanın cemaatinin tepkilerine benzeyen tepkiler aldık ve alıyoruz..

1) "Bilmiyoruz" diyenler ; Aslında bilmek istemiyoruz diyorlar. Hasbel kader bir iş, bir tez yada bir ödev vesilesiyle bulaştık bunu halledelim hemenceciki kaybolup gidelim diyorlar.
Ufak bir google aramasıyla sitemize ulaşıyorlar
Konuyla ilgili yazımızı ya hiç okumuyorlar yada çok yüzeysel okuyup geçiyorlar
bu yüzden Sorularını açık soramıyorlar.
hatta kodun orda olduğunun farkına varamayıp kodu isteyenleri bile oluyor.
Pazartesine bu iş yetişecek neyapayım ? çok acil , çok önemli,  hayat memat meselesi, ve aklıma gelmeyen bir sürü şey sıralıyorlar
Bir kısmı sorduklara yazdığım karşılığa bile cevap yazmıyorlar
Bir kısmı işlerini hallettikten sonrada kaybolup gidiyorlar taaki bir daha  benzeri bir iş denk gelirse tekrar iletşime geçiyorlar...

2) "Biliyoruz" diyenler ; Konu hakkında genel bilgisi olup, yayınlanan kodu indirip kendi çook geniş arşivinin müstesna bir kenarında saklayanlar. Arşivin genişliği arkadaşlarımızın ilminin genişliğininde göstergesidir. Benzeri bir konu olduğunda ben onu biliyorum deyip, ellerinin altında koda, arşive güvenirler. Arşivle beraber ilimlerininde kaybolabileceği akıllarına gelmez.  Konuyu zaten bildiklerinden ! genellikle iletişimede geçmezler.

Sonuçda "Bilyoruz" iddiasında değiliz "Bilmiyoruz ve Öğrenmeye" çalışıyoruz üstelik öğrene bildiğimiz kadarını "Bilmeyenlere Anlatıyoruz." İlk iki sınıfa giren kişilerin yanlışlıkla ilgisini çekmişiz ki kusrumuza bakılmasın  bir daha olmaması için gerekli tedbirleri alacağız.
"Bilenler Bilmeyenlere Anlatsın" anlayışındaki insanları bekliyor ve iletişime geçmeyi arzuluyoruz.

Not : "Bilenler Bilmeyenlere Anlatsın" anlayışının somut bir görünümü olan Yazılım Atölyesi Çalışmaları tekrar başladı. 
Duyruyoruz ve bütün kalbimizle destekliyoruz...