Sayfalar

Çarşamba, Haziran 29, 2005

Zeka Hakkında Kıssalı Yazılar - 3

Günlerden bir gün Timur Yapay Zekaya merak salmış. "Bilgisayarlarda icat edilmedi ki ne yapsam acaba?" diye düşünürken.
Adamın birisi Timur'a bir eşek hediye etmiş. Orada bulunanlar eşeği methede methede bitirememişler.
Nasrettin Hoca'yı Timur'un gözünden düşürmek isteyen birisi "Bilgisayar icat edilmediyse de, bu eşek çok akıllı bir hayvandır. Bigisayar yerine kullanılabilir. Zekanın temelide okumaktır. Elleri öpülesi Nasrettin Hoca'nın eline geçse, vızır vızır okutur Eşeği" demiş.

Timur. Hemen hocayı çağırır ve yuları eline verir:
"-Eti senin, kemiği benim hocam. Okut adam et Şu yapay Zeka projesini tamamla da tarihe geçelim yoksa kellen gider ha.." der.
Hoca biçare ne yapsın. Ele güne karşı mahcup olmamak ve kelleyi kurtarmak için, deriden bir kitap yaptırmış. Yaprakların arasına avuç avuç arpa doldurmuş. Sonra yaprak yaprak açıp arpaları yedirmiş. Sabah, öğle, akşam derken hayvancağız diliyle yaprakları açıp açıp arpaları yemeye alışmış. Arpalar bitince de, basarmış anırmayı.

Timur'un verdiği proje süresi biter. Hoca akşam eşeğe arpa vermez. Sabahleyin yularından tuttuğu gibi çekip Timur'un imtihan yerine götürür. Eşeği bir yere bağlar, önüne kitabı koyar, Eşek teker teker diliyle sayfaları çevirip çevirip arpaları yer, arada boş yani arpasız bir sayfa gelince de basar anırmayı. Kitabın bütün sayfaları bitince de uzun uzun anırmış mı, güzelce.
Timur, Hoca'yı tebrik eder "Hoca sayende tarihe geçtik diyip yüklüce bahşiş vererek hocanın gönlünü almış. Hocanın başına eşek hocalığını saran adam "iyi iyi de, ne dediğini anlamadık" demiş Bunun üzerine Hoca "ben ana mesele olan kitap okumayı öğrettim, bu kardeşimizde uygun kitapları seçerek eğitimini tamamlatsın." Diyerek eşeği adamın başına sarar. Eşeğin eğitimi başına sarılmış olan adamın bu işi beceremeyip başından olmasıyla bu projede yarım kalmış..
Bunun üzerine Hoca O meşhur sözünü söylemiş!!! "okumak cehaleti alır eşşeklik baki kalır"
Yapay Sinir Ağlarını -YSA- Hocanın Okumayı öğrettiği Eşeklere benzetiyorum. YSA ile ilgili pek çok eşeğe! pardon kaynağa -internet sağ olsun- ulaşmak mümkün. Yani pek çok sayıda ve çeşitte eğitime hazır YSA temin edilebilir, Hatta kaynak kodları (ing:source code) ile beraber bile bulunabilir (bnz google). [1] Fakat Esas problem eşeğin pardon YSA'nın eğitilmesidir.[2] Eğitilmek demek uygun bir konuda uygun verilerle yada uygunlaştırılmış verilerle (normalizasyon) uygun bir eğitimle bir sonuca ulaşmaktır. Yoksa Hocanın kitap okuyan eşeği gibi sonuçtan bir şey anlaşılmaz Ya da hocanın düşünen hindisi gibi alıcısı çıkmaz.
Not : Benim YSA için yaptığım benzeştirme diğer yapay zeka metotları için de söylene bilir. Uygulama şart
[1] Çeşitli YSA kod ve kütüphaneleri : http://www.mathtools.net/C++/Neural_Networks/index.html
[2] İmdat Benin YSA Öğrenmiyor Ne Yapmam Lazım :Help! My NN won't learn! What should I do?

Hiç yorum yok: