Sayfalar

Salı, Temmuz 05, 2005

Profösörün talebelerine verdigi son ders

Bilgisayar Mühendisi Arkadas, insallah iyi bir 'donanim'ci veya iyi bir 'program'ci veya iyi bir 'network'çü veya iyi bir 'system administrator' olacaksin. Yalniz su mühim meseleleri sakin aklindan çikarma!

Bu kâinatin öyle bir donanimcisi vardir ki, bütün mevcudâti ve içinde yer yüzünü 'create' etmis;
günes'i bir 'power source', ay'i bir 'system clock' yapmis.

O 'power source'dir ki, kesintiye ugramaz ve o 'system clock'tir ki, sasmaz ve sasirmaz, o donanimcinin ilminin ve sanatinin nihayetsizligini gösterir.

Bu zât ayni zamanda öyle yüce bir programcidir ki, su muazzam dünya üzerinde çalisacak sekilde koca hayat programini yazmis, yüzbinlerce yildan fazladir, 'error' verdirmeden, 'crash' ettirmeden çalistiriyor.

Eger onun ne kadar iyi bir programci oldugunu da anlamak istersen, önce kendine bak. Gözünle göremedigin küçücük bir hücrene bütün kodunu 'save' etmis ve yine o küçücük hücrende 'execute' ettiriyor.

Madem ki, DNA'nin bir program oldugu apaçiktir ve bir program programcisiz olamaz demek ki, senin programciligin ancak o büyük zâtin programciligina ancak bir ayna hükmündedir.

Yine senin bütün hücrelerinden olusturdugu 'network'ün içinde hadsiz protokollerle o hücreleri konusturdugu gibi, madem ki, senin de diger insanlarla türlü dillerde ve protokollerde konusabilmen için gerekli donanimi yanina vermistir, öylece de gördürüyor, konusturuyor ve dinletiyor.

Ve madem ki, sen, etrafindaki bütün cisimlerden haber alasin diye isik, ses gibi türlü medyayi hazirlamis kullandiriyor. Sen bunlari kesfeder, kullanir fakat bir yenisini ekleyemezsin, o halde öyle büyük bir 'network' uzmani zât vardir ki, senin her türlü ihtiyacini bilir, ona göre teçhizatini verir.

Senin 'network'çülügün ancak onun, sonsuz ilminden sana verdigi bir küçük parça ve bir büyük nimettir.

Arkadas, aldanma!
Su güzel dünya hayati programi bir 'limited trial version'dur, görüyorsun ki, elde ettigin mali -mülkü hiç bir surette 'save' edemiyorsun.

Öyle ise;
bu kâinat yazilimini yazani tani.

Hem hiç mümkün müdür ki, bir programci bu kadar güzel bir program yapsin ve yaptigi programda 'about' kesimi koyup kendini tanittirmasin. Öyle ise bu kâinatin en büyük 'donanimcisi', 'programcisi', 'network'çüsü ve 'system administrator'u olan zâtin her yere isledigi 'about' kesimlerini gör, ögren, 'full versiyon'unu kazanmak için çalis.

Unutma ki, hiç bir hareketin atlanmadan çok dikkatli 'log'lar tutuluyor. Bu 'log'lar her seye gücü yeten o 'system admini' tarafindan 'open' edilip 'check' edilecektir.

Aman ha dikkat !

Laedri

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Ve karşınıza iki "webpage" çıkınca akıllı olanı "google" mahiyetindeki rehber ile doğru yolu buldu,bedbaht olanı ise....

ZepZeki was here.. :)

birol kuyumcu dedi ki...

bedbaht olan ise... ruhu hadsiz korkular altında ezilir. Hem herkese dilenci, hem her şeyden, her hâdiseden titrer bir surette gider.
;)
ZepZeki bey yine bekleriz efendim...

Adsız dedi ki...

'limited trial version'

very very limited......

çok güzel bir yazı olmuş

mühendis değilim ama hepimiz aynı DHCP Pool'dan IP aldığımıza göre hepimize hitap ediyor......

daha dinç bir kafayla daha uzun bir mesaj yazmak isterdim , inşallah başka bir zamana ,