Sayfalar

Perşembe, Ağustos 14, 2008

Yapay Zeka Temellerin duruşması 1


Giriş :

Eski Mısırda Piramitlerin inşası için yüz binlerce insan onlarca sene çalışmışlar ömürlerini bu yolda tüketmişler, belkide pek çoğu son nefeslerini orada vermişlerdi. Peki bu "Ehrama taş taşıyan köleler" yaptıkları işin ne kadar şuurundaydılar. Sonuçta ortaya çıkan eserin ilah zannettikleri başka bir insanın şatafatlı mezarı olacağını bilselerdi. Aynı şeyi aynı şevkle yapabilirlermiydi ? zannetmiyorum...

Yapay Zekanın inşasında da benzeri bir durum olduğu kanaatindeyim. Ehrama taş taşıyan gönüllü köleler olmamak için, kafamızı kaldırıp işin temellerini öğrenmeye ve sonuçlarını düşünmeye başlamak lazım. Bu iş için iki temel soruyla başlamak istiyorum.

* Yapay Zeka mümkün mü ? Yoksa vakti zamanında devri daim makinası yapacağız diye imkansızın peşinde ömür tüketenlerin durumundayızda farkında mı değiliz ?

* İşin nihayetinde ulaşılan bilgi İnsanlık için faydalı bir buluşmu olacak ? yada bazılarının dediği gibi İnsanlığın sonunu mu getirecek ? Hadi canım sende demeyiniz Bakınız Nükleer silahların icadı. İnsanoğlu Dünyayı bilmem kaç defa yok etme gücüne sahip nükleer silahlara sahip. Ve bunu Nükleer Enerji konusunda çalışan bilim adamlarına borçlu.

Son olarak soruları açmadan önce dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Zeka Hakkında Kıssalı Yazılar - 1 adlı yazımızda geçtiği gibi Herşey Nazar ve Niyete göre değişir. Yani Olaya bakış açınız ve Niyetiniz konunun durumunu size farklı gösterir. meşhur örnekteki gibi kimi bardağın dolu tarafını kimi boş tarafını görür. lafı fazla uzatmadan konuya girelim

Eğer İnsanı sadece biyolojik bir makina olarak görüyorsanız. Zekanın kaynağı, biyolojik bir bilgisayardan ibaret olan beyindir diyorsanız. Evet sizin için Yapay Zeka mümkündür.

Yok efendim , İnsanı insan yapan başka şey yada şeyler var diyorsanız. Ne kadar gelişkin bilgisayarlar üretilsede ne kadar usturuklu programlar yazılsada hep bir şeyler eksik kalacaktır....

devam edecek
2. yazı Çin odası Turing testine karşı

Not : Çok iddialı bir başlık olduğunun farkındayım, altından kalkabilecekmiyim bilemiyorum. Niyetim bu konuda bir dizi yazı yazmak.Görüş öneri ve sorularınızı bekleriz...

4 yorum:

a.k. dedi ki...

Yapay zeka alanında uygulamalı türkçe içeriğe sahip site sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Sizin siteniz de tabii ki bunlardan biri.
Asıl takip amacım uygulamalar olsa da bu tip yazılarınız da güzel olacak gibi.
Teşekkür ederim, koLay geLsin.

Adsız dedi ki...

Hocam insanla makineyi karşılaştırırken zeka konusunda mı akıl konusunda mı karşılaştırma yapıcaz bu önemli bi nokta. :) Akıl Allah'ın sadece insanlara ve cinlere ve bedavaya verdiği bir nimet. :) Bu konuda kendimizi aşamayacağımız kesin. Ama zekadan kasıt işlem yapabilme yeteneği ise sineklerin zekasını aşan bir makine yaptık insanoğlu olarak. Öyle hatırlıyorum yani. Yoksa çekirge miydi? Evet zor bi konu. Bir kaç yıl önce bir arkadaşımla hayvanların düşünüp düşünemediği konusunda tartışmıştık. Sanırım önce kavramları netleştirmelisiniz. Hayvanlar makineler düşünür mü? Akıl - zeka farkı ne?

birol kuyumcu dedi ki...

işin karışıklığı zaten tanım kısmında başlıyor. Aynı ad altında farklı şeyler kast etmede var işin içinde
ama bir sonraki yazıda geçecek olan Turing testi Yapay Zeka denince ne kast ediliyor anlamamıza yardım edebilir

bu sahilde dedi ki...

Yapay zeka , zeka olarak kalırsa bence sorun yok. Ama kalkıp birgün ENE (Ben) derse işte o zaman gerçek yapay zeka üretilmiş olur ama çok tehlikli de olabilir. Bir insanın BENcillik yapmaya kalktığında neler yapabileceğini tahmin edebilirsiniz. Ama nefsi olan bir yapay zekanın neler yapabileceğini düşünmek bile çok ilginç..