Sayfalar

Pazar, Ocak 31, 2010

Plaka Okuma II

Öncelikle tekrar  Plaka Okuma  yazımıza göz atmanızda fayda var

Evet İlk yazımızda belirttiğimiz gibi. Bu tip bir uygulma için elimizde örnek verilerin olması lazım. Bizim öyle bir imkanımız malesef yoktu. Bizde JavaANPR de kullanılan verileri alıp onlar üzerinden bir şeyler hazırlamaya çalıştık. 

Bu veriler ilk aşama için yeterli olsada diğer aşamalar için yetersizdi. mesela Karakter tanıma için ; plakada geçen her harf ve rakam için yeteri sayıda örnek görüntü lazım. Bu durumda işin kolayına kaçıp bulunan plakayı okuması için Optik Karakter Tanyıcı (OCR) programına havale ettik.Pek tabikii bu durumda sistemin başarısı OCR nin başarısına bağlı kaldı... 

Sonuç olarak Otomatik Plaka Okuyucu Sistemi dediğimiz program ortaya çıktı.


Programa aslında C++ ile başlamış olsamda. bur aralar C# pekiştirdiğimizden  C# ile tekrar yazıldı ve tamamlandı. İsmi de bu yüzden OPOSSharp oldu. Pek Tabii ki OpenCvSharp kullanıldı. OCR programı olarak GOCR kullanıldı.
Üzerinde çalışmaya devam etmek gibi bir niyetim yok. Eğer böyle bir niyetim olsaydı ayrı bir proje sayfası açardık.  Unutmadan kodların lisansı GPL ve Projeye devam etmek isteyenler olursa da yardımcı olmaya çalışırız.

Download : İndirmek için

Cumartesi, Ocak 23, 2010

Histogram of oriented gradient object detection

Nesne tespiti için pek çok metod var. Mesela yüz bulma için OpenCv de HaarCascade metodu kullanılıyor. OpenCv 2.0 ile birlikte Histogram of oriented gradient object detection  yani HOG de eklendi. Örnek programlarda "peopledetect.cpp" dosyasınında kullanımını görebilirsiniz.

Biz C# ve OpenCvSharp ile bir örnek hazırladık. Bu örnekde hem Hog kullanımını hemde Video dosyasınından görüntü çekmeyi göreceksiniz. Hog 'un şu andaki performansını pek de beğenmedim ama daha iyi  "HOGDescriptor" kullanılarak belkide daha iyi sonuçlara ulaşılabilir. Konuyla ilgili daha teferruatlı bilgi için
Object Detection Using opencv - Integral Histogram for fast Calculation of HOG Features I  II III

İndirmek için :  HogObjectDetection

Not : Resimdeki görüntü Sezai Karakoç'un Mona Roza şiirinin Sacit Onanın okuyuşundan. Yoksa siz hala dinlemediniz mi ? ne ayıp...

Pazar, Ocak 17, 2010

Ankara Yazılımcılar Workshop'u 1

Dün duyrusunu yaptığımız aktiviteye katıldım. 
Kısaca yapılanlardan bahsedeyim program biraz gecikmeyle başladı
Önce Yasin Okumuş dan "Azıcık Ucundan Spring" konusunda bir şeyler dinledik. Sonrasında Hüseyin Mert den "0auth'ta giriş"başlığı altında 0auth'un meziyetlerini dinledik. Varılan nihayi nokta ; eğer yaygınlaşırsa kullanıcıların başına bayağı bir bela olacak. Son olarak da Mustafa Dalcı dan "Kullanılabilirlik Sunumu" dinledik. İlgimi çeken şey Web sitesine girildiğinde gözlerin nereye baktıklarını çıkarmışlar. ve ona göre önerilerde ve çıkarımlarda  bulunuyorlar. 

Neyse Sonuç olarak Yazılımcıları çoğunun  web-programlama üzerine çalışdığını anlamış oldum. Ben amatör olduğumda olsa gerek konular genelde ilgimi çekmiyor, sadece Kullanıcı göz hareketlerininin YSA ile modellenebileceği aklıma geldi. yani mesela Web sayfasının görütüsünü veriyorsunuz size nerelerin dikkat çektiğini veriyor neden olmasın.

Program sonrası gençler  Çatıya çıkalım dediler! Ben ihtiyar adamım çatılarda işimne düşerim felan diye gitmedim. Hem zaten kaçmak üzre olan büyük bir davet vardı ona yetiştim...

Bir dahaki sefer için önerilerime gelirsek;
  • 3 sunum fazla geliyor 2 sunum daha mantıklı
  • Sunumlar arası biraz tenffüs de iyi gider gibi
  • Tanışma faslı konulabilir. İnsanların çoğu bir birini tanıyordu belkide bu yüzden gerek duymadılar sanırım
 Organize edenelere Sunumları yapanlara teşekkürler...

Cumartesi, Ocak 16, 2010

Ordan Burdan Haberler

Aslında uzun uzun yazmak istediğim ama fırsat bulamadığım haberler var. En iyisi kısa kısa duyurmak yoksa unutup gideceğim.
  • FLTK nın 1.10 kararlı sürümü yayınlandı. FLTK 1.3 ise son sürat gelişmesine devam ediyor ( erconun bileşenleri  -widget-  eklendi mesela  Fl_Native_File_Chooser, Fl_Table, ve Fl_Tree_View.)
  •  Artık güzide memleketimde FLTK konusunda yalnız değilim. Ufuk Şanlı kardeşimiz bu konuda çalışmalar yapıyor. Hatta yeni bir FLTK bileşeni (widget) de yazdı  spriteBox 1 2 ( naçizane ismini Fl_Sprite_Box olmasını buradan öneriyoruz biraz daha standart FLTK notasyonuna benzesin diye )
  • Dünyanın seçkin üniversitelerinde ders dinleme imkanına sahibiz artık www.academicearth.org daha öncede benzeri bir siteden bahsetmiştik faka bu sitenin güzel tarafı dersleri indirme imkanını tanıması  darısı memleketimizin seçkin üniversitelerinin başına

  • OpenCv nin geliştiricilerinden Gary Bradski Willow Garage da staj için duyuru yaptı aynen aktarıyoruz belki birilerine faydası dokunur
    We (Willow Garage http://www.willowgarage.com a robotics institute/incubator) can use an intern in 3D model capture.

    That is: using silhouettes to capture an object and combine that with structure from motion and stereo clues to create 3D object meshes out of objects. Pay is good, free food, great location, work with robots, sensors -- you can best summarize Willow as: Fun. Papers will be written, hard work but good times, see examples at http://www.willowgarage.com/pages/community/interns-and-visiting-scholars .

    Who:
    US, or US work visa is easiest. For more exceptional people who can stay longer than 3 months, we'll deal with helping obtain a work visa. This is an internship which means you are enrolled in some school. We might also consider doing this with a consulting arrangement for non-students, but at Intern rates. For real exceptional situations, work in place may be possible and/or student grants to fund work in place.

    Timing:
    Winter, Spring, Fall. Summer is very full here already with interns. Exception: Come in Spring and stay through the Summer.

    Requirements:
    MUST:
    You must be a seasoned programmer in C++. There is no time for learning curves, we work with robots and fairly complex systems.
    You must have a good understanding of geometric vision. Calibration, homography, structure from motion.
    PLUS:
    Computer graphics a big plus
    Experience in optimization, CUDA etc also a plus.
    Experience working with robots is a plus.

    If you meet the "MUST" above, send application to jobs@willowgarage.com Put in the title: "Intern: 3D Model Capture"


şimdilik bu kadar.

Pazartesi, Ocak 11, 2010

Yüz Nitelik Seçici



Bu programımız ile verilen resimdeki yüzler OpenCv nin haarcascade detectorleriyle tespit edilip standart ebata ( bu programda 64x64 ) çevriliyor sonrasında yüz niteliklerinin koordinatlarını seçip kaydediyoruz.
Bu koordinatlar İlerde bize "Göz Bulma" türü programlar  hazırlamamız için  gereken verileri sağlayacak. Bu konuda çalışma yapanlara bir faydası dokunur belki. Hatta biraz daha üzerinde çalışılsa daha genel bir Nitelik işaretleme programı olabilir.

Bu aralar C# pekiştirmeye çalıştığımızdan programımızda C# da yazıldı. Pek tabiiki OpenCVSharp kütüphanesi kullanıldı

İndirmek için :

Çarşamba, Ocak 06, 2010

YSA METODU İLE KALIP İŞLERİNDE BİR VERİMLİLİK VE ADAM-SAAT TAHMİNİ MODELİ

ÖZET

1980’li yılların başından itibaren mühendislikte artarak uygulama alanı bulan yapay sinir ağları yöntemi, temelinde insan beyninin çalışma ilkelerini taklite derek çalışan bir problem çözümleme yöntemidir. Yöntemin en önemli özelliği  gerçek veriler ile kurulan modelin eğitilmesi ve eğitilmiş olan modelin yeni veriler için sonuç üretebilmesidir. Bu bağlamda kurulan model sürekli olarak yeni veriler ile sürekli kendini yenileyebilmesidir. Diğer bir deyişle model sürekli öğrenerek kendini geliştirebilmektedir. Bu çalışmada, bina türü projelerde kaba yapı maliyetleri içerisinde önemli yer tutan kalıp işlerine ait adam-saat ve verimlilik değerlerinin sağlıklı tahmini amacıyla yapay sinir ağları yöntemi ile bir karar destek sistemi oluşturulması hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmanın ilk aşamasında bir yapay sinir ağı oluşturulmuştur. Bu aşamanın en önemli kısmı girdi ve çıktı değişkenlerinin tespitidir. İkinci aşamada oluşturulan bu ağ elde mevcut bulunan üstyapı projelerine ait kalıp puantajları eğitilmiştir. Üçüncü ve son aşamada ise modelin sağlıklı çalışıp çalışmadığı farklı projelerden elde edilen veriler ile test edilmiştir.
ABSTRACT

With the growing amount of applications through the engineering processes since the early 1980, “Artificial Neural Networks” method is a problem solving technique which runs by imitating the basic working principles of a human brain. The most important feature of this method is the training of the model,  which is created by the using of current real data values, therefore the corresponding trained model is able to produce consequences (outputs) according to the given new data values. The model that is created by such a technique can therefore update itself according to the new data sequences. In other words, the model can develop itselft via a continuously learning procedure. In this study; it is aimed to obtain a reliable decision back-up system which demonstrates reliable output values for the man-hour and efficiency analysis of a moulding operation, which takes an important part within the rough construction costs. For that purpose, an artificial neural network has been constructed at the first section of the study. The most important part of this section is the determination of the input and output variables. At the second section, the constructed network is trained with respect to the “moulding puantajları” that belong to the current up-structure projects. At the third stage, the reliability of the model has been checked according to the data values that are obtained from the different projects.

Murat SÖNMEZ

Not :  Konunun bizi ilgilendiren kısmı YSA uyglama kısmında FannTool'un kullanılmış olmasıdır. Sağolsun Murat bey bize tezini gönderdi ve yayınlamamız için izin verdi
İndirmek için:  Murat SÖNMEZ Tez

Cuma, Ocak 01, 2010

2009 Muhasebesi



Geçen seneye nazaran ziyaretçi sayımızda epey bir artış var. Fakat yayınlanan yazı sayısında düşüş var  Bu düşüşün başlıca sebebide 1 aylık Necefli Maşrapa gösterisi...

İlk olarak bulanık mantık ile başlamışız

Çoğunlukla  hali hazırdaki projelerimiz üzerinde çalışmalar yapmışız

FannTool  :
FannTool'un 1.0 versiyonu çıkarılmış ve FannTool kullanımına dair yazılar yazılmış
OpenCv : En çok ilgi gören çalışmalarımızın bu alanda olduğu  görünüyor



C# / .Net :

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir sebepten C# a da başladık bu arada birkaç örnek programda yayınladık

Unutmadan Bu sene bazı ilker daha oldu ;
  • Önce ufak bir yardımım olan birisi Sağolsun tezi bitince yolladı ve kendi siitesini açana kadar biz yayınladık
  • Okurlarımızdan birinin yazısını yayınladık
Bu senede benzeri katılımlarınızı bekliyoruz...

...
İşte Koca seneyi böyle geçirmişiz. 
Peki acaba bu sene neler yapmak lazım nelere ağırlık vermek lazım ?
önerilerinizi bekleriz