Sayfalar

Çarşamba, Aralık 13, 2006

Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları



Geçen haftasonu kitapçıları gezerken rastladım bu kitaba "Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları".
Derviş KARABOĞA'nın yazdığı kitap herhalde bu konuda Türkçe yazılmış tek kaynak. Uygulamaya dönük örnekler verilmesine rağmen anlatımı bence biraz akademik olmuş ama yinede alın bir inceleyin, destekleyin.
Bu kitap yapay zeka optimizasyon algoritmaları olarak adlandırılan tabu araştırma, genetic programlama, yapay ısıl işlem, karınca koloni ve yapay bağışıklık algoritmalarını kapsamaktadır.
...

Kitap, önce optimizasyonla ilgili temel kavramları tanımakta ve sonra bu beş optimizasyon algoritmasının temel prensiplerini vererek her birisiyle ilgili değişik mühendislik alanlarından uygulamalar sunmaktadır.
google da Derviş beyin adından ufak bir araştırmayla aşağıdaki makalelerede ulaştım özellikle ilki çok ilginç, Kitapda da bahsedilen Ders Programı sistemi için Genetic Programlama kullanılmış.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Öncelikle projeniz için tebriklerimi iletiyorum.

http://img513.imageshack.us/my.php?image=kelimei.png
incelerseniz alternatif 3 sonuç olmasına rağmen 1099 deneme sonucunda yaklaşık sonuç bulmuş.
Bide biliyorsunuz yarışmanın amacı tam sayı olarak bulmak.

birol kuyumcu dedi ki...

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim Adsız kardeşim

Bahsi geçen Algoritma kendi özelliği gereği en iyi sonucu bulacağını garanti etmez. Aynı girdilerle tekrar tekrar çalıştırmayı denemenizi tavsiye edebilirim. kesirli sonuçlar konusu programda yapılaca değişiklikle halledilebilir.