Sayfalar

Salı, Şubat 26, 2008

Yapay Zeka Tıbbın Hizmetinde 1

İsmine bakıpta büyük beklentileriniz olmasın. Yapılan iş basit! bir sınıflandırma işi. Daha önceki tecrübe verilerini kullanarak kişilerin kalp hastası yada sağıklı olduğuna karar veriliyor.
Öncelikle veriler bulunuyor. YSA ile kullanmak için normalize ediliyor. FannTool ile değişik metodlarla deneye yanıla uygun bir YSA ya ulaştıktan sonrası kolay. Yazıyoruz basit bir kullanıcı arabirimi işte karşınızda Heart.zip
Eğer isteyen olursa yada vakit bulabilirsem Linux versiyonunuda yayınlarım. Zaten FLTK ve FANN kullanıldığında kod taşınabilir, siz de derleyebilirsiniz. Giriş verilerinin isimlerini çevirmedim çünkü ne manaya geldiğini bilmediğim tıbbi terimler de var. Yarı ingilzce yarı türkçe olmasındansa bu şekli daha doğru buldum.
Son bir not : Türkiyede niye böyle uygulamalar için hazırlanmış veri tabanları yok ? Eğer varsa neden duyrusu iyi bir şekilde yapılmıyor ? Eğer böyle veritabanları hazırlanırsa tutupta "Cleveland Clinic Foundation" yerine kendi veritabanlarımız kullanabilirdik. Güzide üniversitelerimizdeki güzide hocalarımızdan ısrarla istiyoruz.

Hiç yorum yok: